Herkese merhaba.
Girit mutfağının sağlıklı bir yasam için en doğru secim oldugunu dusunuyorsanız bu sayfa
size göre . Birbirinden farklı ve guzel yesil tariflerle bulusmadan önce Giritliler
tarafından
sıklıkla tüketilen otları az da olsa tanıtmak istedim. En azından carsıda pazarda ismini
duyunca yabancılık cekmez ve yemeklik olduğunu bilirsiniz :)
|
Turpotu ; Haşlanıp zeytinyağlı ve
limonlu salatası yapılır. Limon ve zeytinyağına ek olarak
sirke çırpılarak da
salataya sos olarak kullanılır. Mevsimi Ekim ayında başlar Nisan-Mayıs
aylarına kadar devam eder. Yabani turpotu daha makbuldür. Yabanisinin yaprakları koyu
yeşildir ve tadı daha acımsıdır. Turpotu en kolay bulunan ve sıklıkla
tüketilen otlardandır.
|
Filiz ; Haşlanıp zeytinyağlı ve
limonlu salatası yapılır. Turpotunun filizidir ve turpotunun
bitmesine yakın çıkar. Demetle satılan filizlere pazarda ancak 2-3 hafta rastlanabilir.
|
Radika ( Acı – Talı ); Haşlanıp zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır.
Mevsimi Ekim
ayında başlar.Acısının yaprakları ince ve koyu, tatlısınınkilergeniş ve açık renkli olur.
Girit’e ait tarif kitaplarında kuzu eti ile pişirilen bir yemektarifine de rastlamak mümkündür. .
|
Ancak böyle bir tarif Giritliler arasında kullanılmamaktadır
Helvacık ; Haşlanıp zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır ve çiportada kullanılır. Mevsimi
Ekim ayında baslar.
|
Hardal; Haşlanıp zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır. Mevsimi Sonbahar’dır.
|
İstifno ; Girit kabağı ile birlikte haşlanıp zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır. İlkbaharda
sarmaşıktan önce çıkar. Yazın pazarlarda bulunan tek ottur. Kartlaşmaya başlayınca siyah
meyveleri çıkan istifnogenelde koyu yeşil renkli Girit kabakları ile haşlanır. İstifnonun kabağın
yanı sıra domates,patates hatta yeşil biber katılarak pişirildiği bir başka tarif daha
bulunmaktada |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCnwWpzfyy4fxZ6betswW_seIIRjqzB7r8OmSeUWT3JZPOSgLVNCfNDTjSxVWVJUAw83RWF3pGVFZeTklovzmSs1eiCMWzKrL17wpwl8xqqG2lbFkuFvjgYyu86xoOB3L_ZANWl9SJOqU/s400/istifno-620x350.jpg)
Avronyes / Sarmaşık ; Haşlanıp zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır ya da soğan ile
kavrulup üzerine yumurta kırılır. Mevsimi İlkbahar’dır. Kendine özgü acımsı bir tadı vardır.
Yılda mutlaka 1-2 kez yenilmesi gerektiği söylenen sarmaşık, şifalı kabul edilir.
Özellikle haşlamasının daha faydalıolduğu söylenir. Haşlama suyu atılmaz ve
sabahları aç karnına içilir.
Asfaraca / Yabani kuşkonmaz ; Sarmaşık ile aynı şekilde tüketilir. Mevsimi İlkbahar’dır.
Haşlama suyu atılmaz ve sabahları aç karnına içilir. Pazarlarda demetler halinde satılır |
Arapsaçı ; Kuzu
etli ve zeytinyağlı yemeği yapılır. Etli arapsaçı un ve limonla terbiye
edilerek de pişirilir. Çiportada kullanılır. Kuru fasulyeli ya da kuru börülceli de pişirilir.
Arapsaçının özellikle yabanisi makbuldür. Dibe doğru
olan sap kısımları kesilerek mutlaka
önceden, biraz pişirilmelidir. Aksi
takdirde daha çabuk pişen yaprak kısımları saplar pişene
kadar erir ve
renkleri koyulaşır. Pek yaygın olmasa da arapsaçı börek içi olarak da
kullanılır.
Mevsimi Kasım’da başlar Aralık tam zamanıdır. Mart ayında yılanın
kış uykusundan
uyandığında topraktan çıkar çıkmaz gözlerini arapsaçına
sildiğine inanılır ve arapsaçı
bu tarihten sonra yenmez. Zira kartlaşmaya
başlar.
|
Şevketibostan ; Kuzu
etli ve zeytinyağlı yemeği, haşlanıp limon ve zeytinyağı ile salatası
yapılır.Mevsimi Kasım’da başlar Aralık tam zamanıdır. Şevketi Bostan pazarda kökleri
ayıklanmış halde dikenli yaprakları ile birlikte satılır.Etli yemeği hem kök hem de yaprak
kısımları katılarak yapıldığı gibi bazı hanımlar köklerinden yemek yapıp, yapraklarını
haşlarlar.Salatası yapılırken elde edilen haşlama suyu asla atılmaz, içilir. Kuzu etli
şevketi bostan un ve limon ile terbiye edilerek de pişirilebilir.
|
Cibez ; Haşlanıp
zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır. Mevsimi Ekim ayından başlayarak
Mart-Nisan aylarına kadar devam eder. Cibez, lahanalar kesildikten sonra
dibinden kendi
kendine çıkan filizleridir. |
Semizotu ; Zeytinyağlı,
pirinçli yemeği, çiğ olarak salatası yapılır. Yabanisi çiportada kullanılır.
Mevsimi Yaz’dır. Yabanisi makbuldür. Pişirirken domates kullanılan nadir
otlardandır. |
Isırganotu Giritliler arasında çok da fazla kullanılan
bir ot olmamakla birlikte yer yer
börek içi ya da karışık ot tariflerinde ve
yumurtalı kavurma olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bugün Girit-Hanya’da,
Ege’de yapılan dönderme benzeri, ısırgan otlarını, un ve su ile
yapılmış bir
karışıma batırıldıktan sonra zeytinyağında kavrularak yapılan bir yemek
tarifi
bulunmaktadır. Girit mübadillerince pek tercih edilmeyen bir otun
günümüz Hanya’sında
karşımıza çıkması, tarifin Anadolu’dan Girit’e
yerleştirilen Rumlarca taşınabilmiş
olabileceğini düşündürmektedir.
|
Ebegümeci Çipohorta içerisinde yer alması dışında, iri
yapraklarından sarma yapılır.
Bunlara ek olarak ebegümeci filizlerinden kuzu
etli ya da zeytinyağlı ve terbiyeli
( un ve limon ile ) bir yemek de
yapılan tarifler arasındadır.Bunların dışında, çipohorta
tariflerinde adına rastladığımız Vlita (tilki kuyruğu) çipohortanın en önemli bileşenlerindendir |
Yabani ıspanak, yabani sarımsak, dağ pırasası çipohortada ve börek içlerinde kullanılır.
Gelincik, genelde börek içinde
ve çipohortada kullanılır. Bunun dışında yaygın olarak
kullanılan bir ot
değildir. |
Pazı ve labada, kıymalı ya da zeytinyağlı sarma yapmakta kullanılır.
Pazı börek içi
olarak da kullanılır.Papules denen, Lathyrus ochrus adlı baklagilinfilizleri çiğ olarak |
üzerine sadece tuz ve limon ( ya da sirke ) dökülerek yenir.Bakla filizinin de aynı şekilde
salatası yapılır.
|
Muhliye / mühliye ise çok sık olmamakla birlikte Hanyalı Giritliler
tarafından etli yemeği
yapılan bir ottur.Ek olarak değişik bölgelerde değişik adlarla anılan ve toplanan kişkiş, |
gıvışganotu, iğnelik, kazayağı, yemlikotu, sütleğen gibi yabani otlar da
mevsimine göre
pazarlara ayrı ayrı ya da ot karışımları içinde
gelebilmektedir. Gerek Girit’in gerekse
Anadolu’nun yabani ot çeşitleri bu
kadarla sınırlı değildir.
Burada Giritliler tarafından en sık ve en yaygın olarak tüketilen,
kolaylıkla bulunabilen otlara yer vermeye calıstım. Umarım faydalı olur :).
|
Bence çok faydalı derli toplu bir çalışma olmuş.
YanıtlaSil